Meer over Tosca

Meer over Tosca

Gezondheidsverklaring:

Heupdysplasie: HD-A
Jeugdepilepsie: vrij (juvenile Epilepsy: free)
PRA/Cataract: vrij (no cataract)

Bekijk de stamboom van Tosca (klik om te vergroten)

Tio Babe’s Ecco Tosca, oftewel Tosca is geboren op 24 september 2006. Als 8 weken oude pup kwam ze in ons bestaan en we genoten van haar. Ze heeft een lief, aanhankelijk, zachtaardig, vrolijk en vriendelijk karakter en is erg intelligent. Ze heeft een schofthoogte van 41cm, heeft een gewicht van bijna 11 kg. Tosca is dus een kleine compacte teef. Op shows werd vaak gezegd: “Een echt meisje, met een duidelijk tevenhoofd”! Ze heeft een vaste mooie krul van goede structuur.
Voor een lagotto is ze erg rustig. Ze leert snel en wil het de baas naar de zin maken. Tosca kon met zachte hand worden opgevoed omdat ze snel onder de indruk is van een boze baas en heel gevoelig voor beloning. Voor een brokje doet ze alles! Het is dan ook heerlijk om met haar te werken. Ze geniet van lange wandelingen en komt onderweg steeds even tegen je been aandrukken met haar neus alsof ze wil zeggen wat hebben we het toch gezellig zo met elkaar, we houden contact. Ze blijft in de buurt en is onmiddellijk bij je als je roept, met zo’n blik van: “Nou baas, wat moet er gebeuren”! Ze zal nooit uitvallen tegen een soortgenoot en andere huisdieren als katten/vogels worden vriendelijk benaderd en ze zoekt contact op een vriendelijke manier. Loopt de baas door, dan loopt Tosca mee. Alles bij elkaar een heerlijke hond om bij je te hebben. Ze verdwijnt onder de tafel als je onderweg een kopje koffie wilt drinken en bij bezoek gaat ze op haar kleedje liggen (heb ik altijd bij me). Natuurlijk probeert ze uit of andere mensen haar willen aaien, want ze houdt wel van aandacht en kan blijven vragen om geaaid te worden, zelfs door voorzichtig je hand beet te pakken en naar haar nek te trekken! Ik heb haar geleerd dat: “Klaar, zo is het genoeg”, en het commando: “Ga weg”, voldoende is om haar naar andere bezighouden te laten zoeken. Zeg ik: “Ga wat anders doen” dan gaat ze uit haar spullenmand ook echt iets anders uitzoeken en verdwijnt daar dan mee naar haar kleedje. Natuurlijk moet je zulke dingen oefenen en consequent zijn, maar lagotti leren snel!

Met kinderen gaat ze heel voorzichtig en vriendelijk om.

Tosca is voor vreemden in eerste instantie wat terughoudend (meestal niet voor kinderen) en nieuwe gekke situaties zal ze argwanend benaderen. Heeft ze toenadering gezocht en wordt ze niet dominant benaderd dan is het ijs gauw gebroken en ben je eenmaal vrienden dan kan het niet meer stuk! Met haar aanhankelijke vriendelijkheid heeft ze heel veel mensen voor haar ingenomen. Ze is behoorlijk waaks en kondigt bezoek luid blaffend aan. Ik doe haar in de bench en wacht tot het bezoek door mij is begroet en op de bank/stoel zit. Tussendoor moet ik meestal zeggen: “het is goed Tosca, stil” en als ze stil is en de mensen zitten, mag ze komen begroeten, wat dan ook uitgebreid gedaan wordt. Ze komt dan met spullen in haar bek, druk kwispelend aandacht vragen en probeert uit wie haar wil aaien en vooral blijven aaien!

Tosca heeft haar gehoorzaamheidscursussen A, B en C op de plaatselijke hondenschool met gemak gehaald. Ik kan met trots zeggen dat ze regelmatig bij nieuwe oefeningen als voorbeeld werd “gebruikt” en dat de snelheid en het plezier waarmee ze haar oefeningen deed veel bewondering opriep. Heel vaak zei de cursus leidster als ze iets nieuws met haar voordeed: “goh, ze snapt het al”!

Thuis doe ik veel speurspelletjes met haar, wat ze prachtig vindt. Ik hoop in de toekomst weer behendigheid met haar te gaan doen.

Omdat we met haar wilden fokken ben ik naar verschillende hondententoonstellingen geweest, waar ze erg haar best deed. In Sneek heb ik met haar een paar ringtrainingsavonden gevolgd. Meestal kreeg ze een uitmuntend. In 2006 behaalde ze de titel: “Jeugdwinster” en “Winster” (dat betekent dat ze eerste werd in haar jeugdklasse en ook eerste werd van de open klasse en de kampioenklasse). In 2009 behaalde ze haar Nederlands kampioenschap. Ook behaalde ze in het buitenland verschillende CACIB’s (zie bij het onderwerp: prijzenkast).

De prijzenkast

Tosca behaald in Amsterdam in de Rai op de grote “Winner tentoonstelling” De titels: “Jeugdwinster” en “Winster” (dat betekent dat ze in de jeugdklasse eerste werd van de daar aanwezige teefjes en daarna ook als eerste geplaatst werd van de andere klassen, waaronder de kampioensklasse). We waren reuze trots! Dat was 25/11/2007. Met deze titels had ze in 1 keer 2 volledige punten!

 • 16/12/07: Wychen: Reserve CAC ¼ punt
 • 12/05/08: Anhem: Reserve CACIB ¼ punt
 • 31/08/08 Rotterdam: Sererve CACIB ¼ punt
 • 28/09/08: Maastricht: CACIB 1 punt
 • 25/10/08: Utrecht: CACIB ¼ punt
 • 22/12/08: Wychen: CACIB en BOB (= Best of Breed): 1 punt
 • 25/04/09: Goes: CACIB 1 punt
 • 10/05/09: Alkmaar: CACIB ¼ punt
 • 25/04/09: Behaalde ze haar titel: Nederlands kampioen.
Shows in het buitenland:
 • 16/11/08: Kortrijk (België): Reserve CACIB
 • 06/12/08: Rouen (Frankrijk): CACIB 1 punt
 • 25/01/09: Mouscron (België): CACIB 1 punt
 • 04/04/09: Antwerpen (België): Reserve CACIB