Over het ras Lagotto

Over het ras Lagotto

Geschiedenis van de Lagotto Romagnolo

De Lagotto romagnolo (of kortweg Lagotto) is een hondenras afkomstig uit de streek Romagna in Italië. De Lagotto is één van de eerste waterhondenrassen ter wereld.  Er zijn zelfs aanwijzingen dat er al in de zesde eeuw voor Christus honden waren die sterk leken op de Lagotto, deze werd door de Zweedse Bioloog Linnaeus de “Cabis Aquaticus” genoemd. De naam Lagotto, is afkomstig van de Valleroli, de plaatselijke bevolking die ook wel Lagotti werd genoemd. Vanwege zijn uitzonderlijke reukvermogen werd het ras eveneens gebruikt om truffels te zoeken. Hoewel de Lagotto dus een lange geschiedenis kent, werd pas rond 1977 in Italie begonnen met Kynologisch onderzoek naar dit ras. In 1995 werd het ras voorlopig door de FCI erkend en vanaf 2005 definitief. Tegenwoordig wordt het ras steeds populairder in Europa, zowel bij gezinnen als bij hondenkenners die hem inzetten als werkhond. De rasvereniging (waar ook Saltelante onderdeel van uitmaakt) heeft zich ingezet voor een goed en gezond fokprogramma met zeer lage inteeltpercentages.

Kenmerken van de Lagotto Romagnolo

De Lagotto is kleine tot middelgrote hond. Hij is vrij gespierd en licht van gewicht. Reuen wegen meestal tussen de 13 en 16 kilo en zijn ongeveer 45 centimeter hoog, Teefjes wegen tussen de 11 en de 14 kilo en zijn zo’n 43 centimeter hoog. De lagotto is een erg behendige hond met een sterk reukvermogen. Daardoor is hij heel geschikt voor behendigheidswedstrijden, maar ook als truffelhond en als speurhond. In Zweden wordt de Lagotto zelfs gebruikt als drugshond bij de Douane.

Het meest opvallende aan de Lagotto is zijn vacht. Zijn vacht is gekruld en de kleur kan variëren van wit tot goudkleurig/oranje tot donkerbruin.  Sommige Lagotti zijn egaal gekleurd, maar de meeste hebben een gevlekte vacht. De lagotto verhaard niet en is daarmee één van de weinige honden die geschikt is voor mensen met een allergie voor hondenharen. De vacht van de Lagotto moet een aantal keer per jaar geknipt worden.

Karaktereigenschappen van het ras

De Lagotto is een echte sociale hond. Hij is enthousiast en werkt graag voor zijn baas. De Lagotto is wel vaak terughoudend voor nieuwe ervaringen. Daarom is het bij Lagotti erg belangrijk dat ze op hele jonge leeftijd gesocialiseerd worden.  De Lagotto houdt van speuren en snuffelen, maar de meeste Lagotti hebben geen sterk jacht instinct. Hierdoor is een goed opgevoede Lagotto een goede gezinshond die kan omgaan met kinderen en andere huisdieren.