Truffels zoeken

Truffels zoeken

Het is natuurlijk leuk om een cursus te doen met je hond om het zoeken naar truffels te trainen. Maar om tussendoor thuis zelf te oefenen met behulp van bijvoorbeeld “Canitruf” is haast onontbeerlijk (als je tenminste niet over echte truffels kunt beschikken!).
Maar ook zonder een officiële cursus te doen is het oefenen met je hond om een “truffel” te vinden ontzettend leuk voor hond en baas! Je kunt bv een blokje hout in de olie leggen (of wat druppels op een doekje) om die dan bij het oefenen bv in een fotofilm-kokertje te doen (met gaatjes erin). Je zorgt in eerste instantie ervoor dat je hond geïnteresseerd raakt in het geurtje (steeds de woorden herhalen bv: “zoek truffel”)

Geef hem als beloning voor getoonde interesse bv een heel klein stukje hele oude Amsterdamse kaas. (qua geur een beetje verwant aan de truffel). Leg het blokje (of doosje) met de truffelgeur niet te ver weg in de buurt van de hond en stimuleer hem naar het blokje toe te gaan. Trek in het begin een spoor met het blokje over het gras en stimuleer je hond om het na te lopen. Zo maak je het steeds iets moeilijker. Leg het ergens achter. Leg er een paar blaadjes boven op. Later leg je het een heel klein beetje onder grond. Het zoeken naar “de truffel” is een geweldige leuke bezigheid. Tenminste onze Tosca vind het schitterend om te doen en was altijd dolenthousiast bij de woorden: “zoek de truffel!”. Ik verstopte het kokertje op verschillende plaatsen in huis en nam het mee het bos in, het is heel leuk om te zien hoe de hond zoekt naar de geur en uiteindelijk, als ze de geur in haar neus heeft, gericht een spoor gaat volgen. Ik kan het werken met Canitruf zeker aanbevelen. Van meerdere mensen heb ik gehoord dat de overgang van het zoeken naar “Canitruf voorwerpen” naar de echte truffels makkelijk gemaakt wordt. Een aandachtspunt is wel om te voorkomen dat je hond het spoor van je voeten volgt! Ter controle dus een dag van te voren het doosje verstoppen zodat je eigen spoor wat minder goed te volgen is (als je hond wat gevorderd is en begrijpt wat “zoek de truffel” betekent).

Truffelolie

Het blijkt heel moeilijk te zijn om aan “Canitruf” te komen, omdat de franse firma waar je het moet bestellen alles in de franse taal doet en opsturen naar Nederland is heel duur. Via Mark Wouters (di Sole e Terra) kan ik regelmatig aan blikjes Cani truf komen of ik bestel ze rechtstreeks, maar dan is het wat duurder. Ik verdeel de olie over donkergekleurde glazen neusdruppelflesjes en bewaar ze in de koelkast. Je kunt erg lang doen met zo’n flesje en een blikje is eigenlijk veel te veel. Ik moet per bestelling berekenen wat het per flesje kost. Dat zal wat wisselen vanwege de verschillende manieren waarop ik aan de olie kan komen (de porto kosten kunnen dus verschillen!). De blikjes kosten 14 euro (zonder portokosten) als het via Mark Wouters gaat. Bij bepaalde aantallen geven ze wat korting. Rechtstreeks bestellen via het bedrijf en laten opsturen is veel duurder. U kunt een flesje bij mij bestellen en het geld naar mij overmaken of een flesje kopen bij een clubactiviteit. Ook leuk voor fokkers om aan nieuwe pupeigenaren te geven!

Wilt u meer weten over truffelolie of truffelolie bestellen? Op de homepagina vindt u onze contactgegevens.