Vachtverzorging

Vachtverzorging

Zet uw hond/pup elke week even op een tafel om hem/haar te borstelen en met een grove kam te controleren of alle klitten eruit zijn. Als borstel is erg handig een rechthoekige borstel (bij die van mij staat erop: “BRUSH” met in het midden een soort rubber met een heleboel heel fijne dunne (metalen) tanden, die van boven een stukje omgebogen zijn naar voren. Met uw linkerhand duwt u de vacht van u af terwijl u met de andere hand de borstel, op de grens waar uw linkerhand zit en bij de scheiding die je krijgt door de beweging met je linkerhand, stukje bij beetje doorborstelt. De dijen op die manier van onder naar boven en de flanken van de lies naar voren.

De rug van de staart naar de schoft. Normaal borstel je van voor naar achteren met de ligging van de vacht mee, maar je loopt dan grote kans de klitten die tegen de huid aanliggen niet mee te nemen! De manier van bewegen met de borstel is erg belangrijk. De metalen tandjes zijn erg scherp en je moet erop letten dat je de huid niet beschadigt door te fanatiek richting de huid te drukken. Als je eerst naar beneden toe beweegt en gelijk met een scheppende beweging weer opzij en omhoog dan voorkom je dat. Je moet er wat handigheid in krijgen. Als u hier komt kan ik het voor doen!

De binnenkant van de dijen en de buik zijn erg gevoelig. Dat zul je voorzichtig met de grove kam moeten doen. Hou de haren wat vast zodat je de huid niet mee omhoogtrekt. Op tijd die plekken kort houden of kaal laten scheren voorkomt veel problemen! Je ziet er niets van als je de buik en de binnenkant van de dijen kaal (3mm) scheert. Plekken die extra gevoelig zijn voor klitten en gemakkelijk worden overgeslagen zijn de oren (vooral de overgang naar de kop, hals en nek), de liezen en ellebogen. Controleer tussendoor met de grove kam of de klitten eruit zijn. Vergeet niet veel te prijzen als de hond het toestaat zonder protesteren. Doe het in het begin niet te lang. Stop pas op een moment dat het even goed gegaan is en beloon met een brokje. Bouw zo het onderhouden van de vacht langzaam op. Jong geleerd is oud gedaan

Begin er zo snel mogelijk mee en doe het regelmatig. Als je het te lang uitstelt is het heel veel werk om de hond weer klitvrij te krijgen! Later is eens in de twee weken voldoende om het makkelijk te kunnen bijhouden. Dit is wel afhankelijk van de lengte van de vacht. Hou je de vacht op ongeveer 9-12mm (om de 3-4 maanden laten knippen en/of scheren) dan zul je niet veel problemen hebben. Uw hond zal best eens een aantal keren goed aangepakt moeten worden als hij/zij luidkeels protesteert bij een borstelbeurt. Wees consequent en accepteer nooit een “hap” naar uw hand! In dat geval even de hond stevig met 2 handen aan weerszijden van de kop beetpakken, duidelijk de huid stevig vastpakken en de kop richting uw gezicht trekken en met boze lage stem toespreken bv: “nee, foei, pas op, denk erom dat doen we niet”! Trekt hij/zij de poot steeds terug dan de poot stevig vasthouden en de hond boos toespreken, wachten tot de hond stopt met tegenwerken en heel enthousiast doen: “goed zo, je kunt het wel” dan pas doorgaan. Doe je dit allemaal consequent dan zul je merken dat je hond steeds makkelijker wordt op de trimtafel. Maak van de gelegenheid gebruik door even het gebit te bekijken dan went de hond daar ook aan.

Ook de hond eraan laten wennen dat je haren uit de gehoorgang trekt. Dit moet beslist want anders komt er geen lucht in het oor en ontstaan er oorontstekingen. In het begin heel kort doen en goed belonen! Vaak en kort is het beste. Heb je de pup even op schoot dan een paar plukjes eruit trekken enz.

Is het moeilijk in het begin dan kun je het ook door een trimmer laten doen, of het samen doen. De hond went er vanzelf aan.

De nagels knippen hoort er op den duur net zo goed bij.

Als uw lagotto 3 maanden oud is kunt u hem/haar scheren op 9 millimeter. Herhaal dit op 7-9 maanden, dan groeit de krul er mooi in. De kop wordt eigenlijk altijd geknipt volgens een bepaald model. Te zien op een trimschema. Een lagotto heeft een mooie baard en snor, bijgeknipte oren en een ronde boog tussen de oren. Bij een attente hond loopt het bovenop de kop mooi rond en valt het puntje van de oren in die ronde lijn. Scheer je de kop dan is het hele uiterlijk van een lagotto weg! De poten worden ook geknipt zodat je “pilaartjes” krijgt i. p. v. hele dunne pootjes! De borstharen worden meestal geknipt, want als je dat scheert wordt het te kort. Het haar op de dijen wordt uiteindelijk ook langer gelaten. Rond de anus het haar wegknippen. Let erop dat er geen haren in het oog steken. Hou dus de oogharen wat in de gaten.

Meestal wordt het officiële model er pas ingeknipt als de krul er goed in zit.

Vaak is na een wasbeurt de vacht erg droog en krult niet mooi. De ene vacht is ook droger dan de andere. De liezen, dijen en flanken kunnen enorm “pluizig” worden en heel klitgevoelig. Dan is het belangrijk om de vacht te “kneden” met een goede voeding voor het haar. Doe het in je handen en verdeel het over de vacht. Er is veel te koop op dat gebied. Informeer ernaar bij een goede trimmer. Doe wat extra op de pluizige plekken.

Wil je de hond weer lekker fris hebben dan kun je hem/haar eerst helemaal uitborstelen/kammen en dan wassen. Op het handdoekdroge haar breng je dan de voeding e.d. aan. Als de vacht droog is zit de krul er mooi in. Wil je de hond niet wassen, maar alleen borstelen/kammen en is na deze beurt de krul eruit dan is het voldoende om de vacht nat te spuiten met een plantenspuit en de voeding erin de verdelen en je hond krijgt weer mooie krullen. Door een regenbuitje lopen doet ook wonderen!

Hou de vacht goed bij en je hebt er het minste werk van en veel mensen zullen je hond bewonderen en je complimenten maken over de heerlijk aanvoelende vacht!