Over de kennel

Over de kennel

|  Meer over Tosca  |  Meer over Vanni  |  Meer over Donna |

De naam ”Saltelante”, heb ik uitgekozen omdat ik het woord: “springerig, huppelend”, goed vond passen bij het ras. Ik heb het deze hondensoort leren kennen als een vriendelijke, zachtaardige, vrolijke en leergierige hond. Na jaren een duitse herder en later een tervuerense herder (die 15 jaar oud is geworden!) te hebben gehad, zocht ik naar een middenslag, goed te trainen werkhond, met een vriendelijk karakter, waar geen “wolken haar” vanaf kwam. Zo kwam ik, na lang zoeken, bij de lagotto romagnolo. Qua uiterlijk van de hond was het voor mij een hele overgang, maar het ras is helemaal wat ik ervan verwachtte.

Tosca op de bankDe vachtverzorging heeft best wat aandacht nodig en wordt mijns inziens wel eens wat onderschat. Regelmatige borstel/kambeurten (om de 2 of 3 weken) en op zijn tijd naar de trimmer (of zelf scheren) voorkomt problemen en op die manier is het prima te doen. Door mijn liefde voor dit ras heb ik besloten, sinds 2009, af en toe een nestje te fokken, zodat ook andere mensen de gelegenheid krijgen dit ras te leren kennen en eventueel als hun huiskameraad aan te schaffen. Ook lijkt het mij natuurlijk gewoon erg leuk om een nestje te fokken.
Het is een betrekkelijk klein ras, daarom is het enorm belangrijk dat er zo weinig mogelijk verwantschap is tussen een reu en een teef, als je wilt fokken. Dit blijft een onderwerp van veel zorg. Mijn honden worden onderzocht op heupdysplasie, PRA/Cataract en jeugdepilepsie.

Als voorbereiding op het fokken met ons teefje: Tio Babe’s Ecco Tosca, oftewel gewoon: Tosca, heb ik verscheidene shows met haar gelopen en is haar gezondheid onderzocht. Zij heeft HD: A heupen en is jeugdepilepsie, PRA/Cataract vrij. Zij is geboren op 24/09/2006. Voor stamboom en show gegevens kunt u kijken bij de info over haar. Mijn man en ik zijn erg gek op haar en houden van haar karakter. Na het behalen van diploma A, B, en C van de gehoorzaamheidscursus op de hondenschool, waaruit ook bleek hoe intelligent ze was, hoe hard ze wilde werken en met hoeveel plezier, hebben we besloten serieus werk, van het fokken van een nestje met haar, te maken. Naast de gehoorzaamheidscursussen heeft Tosca ook de

“jeugdwinster” en “winster” titel gehaald in 2007 op de grote “Winner show” in Amsterdam en behaalde ze haar Nederlands Kampioenschap in 2009. Omdat ik Tosca gekregen heb op fokkersvoorwaarden is het eerste nestje onder de verantwoordelijkheid van de kennel: “Tio Babe” gefokt en zijn die pups op naam van die kennel gekomen. De keuze voor de reu: Quinte Del Amore a Prima Vista, oftewel gewoon: Dante, was bepaald door de fokster van Tosca, van de kennel: Tio Babe. De verwantschap tussen die 2 is zeer gering, wat heel bijzonder is! Pas In de 6de generatie kom je een gemeenschappelijke voorouder tegen. Ook Dante heeft HD: A heupen en is jeugdepilepsie, PRA/Cataract vrij. Tosca haar 2de nestje van de reu: Juno-Baleno uit Zwitserland is dan op de kennelnaam: “Saltelante” komen te staan. Haar derde nestje hadden we in mei 2012. Bij haar derde nestje is de Italiaanse reu: “Il Granaiodei Malatesta Giuseppe Giocobazzi” gebruikt. Een lieve, vriendelijke, niet dominante hond met veel werkeigenschappen. Het inteeltpercentage is berekend op 0,78 %.

De pups groeien op in de huiskamer en worden optimaal gesocialiseerd. We brengen ze in aanraking met andere huisdieren, als katten, cavia’s en konijnen. Zorgen voor contact met kinderen en laten ze zoveel mogelijk wennen aan de bekende geluiden in huis en buitenshuis. Aan de pups wordt veel liefde, zorg en aandacht besteed.

Ik wil veel zorg besteden aan het vinden van de juiste eigenaar bij de juiste pup en ben te allen tijde bereid pupkopers met raad en daad bij te staan als er problemen mochten zijn.