Over de kennel

Over de kennel

De naam ”Saltelante”, heb ik uitgekozen omdat ik het woord: “springerig, huppelend”, goed vond passen bij het ras. Ik heb het deze hondensoort leren kennen als een vriendelijke, zachtaardige, vrolijke en leergierige hond. Na jaren een duitse herder en later een tervuerense herder (die 15 jaar oud is geworden!) te hebben gehad, zocht ik naar een middenslag, goed te trainen werkhond, met een vriendelijk karakter, waar geen “wolken haar” vanaf kwam. Zo kwam ik, na lang zoeken, bij de lagotto romagnolo. Qua uiterlijk van de hond was het voor mij een hele overgang, maar het ras is helemaal wat ik ervan verwachtte.

De vachtverzorging heeft best wat aandacht nodig en wordt mijns inziens wel eens wat onderschat. Regelmatige borstel/kambeurten (om de 2 of 3 weken) en op zijn tijd naar de trimmer (of zelf scheren) voorkomt problemen en op die manier is het prima te doen. Door mijn liefde voor dit ras heb ik besloten, sinds 2009, af en toe een nestje te fokken, zodat ook andere mensen de gelegenheid krijgen dit ras te leren kennen en eventueel als hun huiskameraad aan te schaffen. Ook lijkt het mij natuurlijk gewoon erg leuk om een nestje te fokken.
Het is een betrekkelijk klein ras, daarom is het enorm belangrijk dat er zo weinig mogelijk verwantschap is tussen een reu en een teef, als je wilt fokken. Dit blijft een onderwerp van veel zorg. Mijn honden worden onderzocht op heupdysplasie, PRA/Cataract, jeugdepilepsie, LSD en NAD en worden gescreend via www.mydogdna.com in Finland op meer dan 150 ziektes en dragerschap en genetische diversiteit. Bij de WCH (Waterhonden Club Nederland) is dit onderzoek verplicht.

Als voorbereiding op het fokken met ons teefje: Tio Babe’s Ecco Tosca, oftewel gewoon: Tosca, heb ik verscheidene shows met haar gelopen en is haar gezondheid onderzocht. Zij heeft HD: A heupen en is jeugdepilepsie, PRA/Cataract vrij. Zij is geboren op 24/09/2006. Voor stamboom en show gegevens kunt u kijken bij de info over haar. Mijn man en ik zijn erg gek op haar en houden van haar karakter. Na het behalen van diploma A, B, en C van de gehoorzaamheidscursus op de hondenschool, waaruit ook bleek hoe intelligent ze was, hoe hard ze wilde werken en met hoeveel plezier, hebben we besloten serieus werk, van het fokken van een nestje met haar, te maken. Naast de gehoorzaamheidscursussen heeft Tosca ook de

“jeugdwinster” en “winster” titel gehaald in 2007 op de grote “Winner show” in Amsterdam en behaalde ze haar Nederlands Kampioenschap in 2009. Omdat ik Tosca gekregen heb op fokkersvoorwaarden is het eerste nestje onder de verantwoordelijkheid van de kennel: “Tio Babe” gefokt en zijn die pups op naam van die kennel gekomen. De keuze voor de reu: Quinte Del Amore a Prima Vista, oftewel gewoon: Dante, was bepaald door de fokster van Tosca, van de kennel: Tio Babe. De verwantschap tussen die 2 is zeer gering, wat heel bijzonder is! Pas In de 6de generatie kom je een gemeenschappelijke voorouder tegen. Ook Dante heeft HD: A heupen en is jeugdepilepsie, PRA/Cataract vrij. Tosca haar 2de nestje van de reu: Juno-Baleno uit Zwitserland is dan op de kennelnaam: “Saltelante” komen te staan. Haar derde nestje hadden we in mei 2012. Bij haar derde nestje is de Italiaanse reu: “Il Granaiodei Malatesta Giuseppe Giocobazzi” gebruikt. Een lieve, vriendelijke, niet dominante hond met veel werkeigenschappen. Het inteeltpercentage is berekend op 0,78 %.

De pups groeien op in de huiskamer en worden optimaal gesocialiseerd. We brengen ze in aanraking met andere huisdieren, als katten, cavia’s en konijnen. Zorgen voor contact met kinderen en laten ze zoveel mogelijk wennen aan de bekende geluiden in huis en buitenshuis. Aan de pups wordt veel liefde, zorg en aandacht besteed.

Ik wil veel zorg besteden aan het vinden van de juiste eigenaar bij de juiste pup en ben te allen tijde bereid pupkopers met raad en daad bij te staan als er problemen mochten zijn.

Tosca leeft nu bij haar mede-eigenaar. Omdat Vanni niet drachtig werd of drachtig bleef zolang Tosca als alfa teef aanwezig was, is zij daar in eerste instantie uit logeren geweest. Lager accepteerde Vanni haar niet meer en intussen was haar mede-eigenaar erg aan haar gehecht dus is zij daar gebleven. We proberen haar regelmatig te zien en zij is in haar ouderdom nog flink actief en happy.

Vanni heeft bij haar eerste nestje al haar pups bij een keizersnee verloren. Dat was een enorm drama voor haar en voor ons. gelukkig kreeg zij later een tweede nestje met 7 pups, waarbij er 2 dood geboren werden en werden de laatste 2 met een keizersnede gehaald. Voor haar geen derde nestje na 2x een keizersnede.

Omdat wij Vanni niet weer wilden combineren met een nieuwe pup hebben wij ook voor haar een nieuw adres gevonden. Zij werkt als een soort therapie hond in een gezin waarvan de vader zijn vrouw en de kinderen hun moeder hebben verloren.  Deze mensen zijn mede-eigenaren en we zien elkaar regelmatig.

Donna bleek op 3-jarige leeftijd cataract te hebben aan 1 oog. Er was bekend dat zij een kleine aangeboren afwijking had aan dat oog, maar dat was niet erfelijk. Toen zij 2 jaar was bleek bij het oogonderzoek verder alles in orde, maar bij 3 jaar was er een randje staar bij die afwijking ontstaan. Nu kwam dat meer voor als reactie op zo’n weeffoutje en hoefde niet erfelijk te zijn. 5 Oogspecialisten hebben haar geval besproken, maar er is toch besloten het erfelijke aspect te laten rusten en te noteren wat gezien werd en dat was cataract. Dan is het einde verhaal wat het fokken met haar betreft. Erg jammer.

Omdat bij het ouder worden van Donna er steeds meer spanningen ontstonden tussen haar en Vanni hadden we al besloten, in Donna haar belang, te zoeken naar een nieuw adres, ook naar iemand waar ze alleen kon zijn en die alle tijd voor haar had. Gelukkig hebben we dat gevonden en wordt er vollop met haar getraind in Duitstalig België. Haar nieuwe eigenares en zij zijn een hecht team geworden. het is heerlijk om die 2 samen te zien!

Sinds november 2018 is Espa bij ons in huis. Zij komt uit Zwitserland. Ook bij haar hopen wij pups te mogen verwelkomen.